top of page

Dr. Robert Chmielewski: lūpos irgi sensta, ir tai – jokia naujiena

Kadangi Lietuvoje ir, be abejo, visame pasaulyje kasmet atliekama vis daugiau lūpų korekcijų, galima daryti išvadą, jog pamažu pradedame vertinti šią procedūrą kaip įprastą ir savaime suprantamą toms, kurios siekia atjauninti savo išvaizdą.


Pasak plastikos chirurgo, estetinės medicinos klinikos Varšuvoje įkūrėjo ir tarptautinio „Laboratoires FILLMED“ trenerio Robert Chmielewski, Europoje itin išraiškingų, didelės apimties lūpų banga jau nuslūgo.


„Dabar vertinamas French Touch principas, kai lūpos koreguojamos siekiant kuo natūralesnio jauninančio efekto ir būtinai išlaikant veido proporcijas bei veido bruožų individualumą“, – sako jis.



– Vis tenka išgirsti „amžių išduoda rankos“, „amžių išduoda akys“, bet pastaruoju metu estetinės medicinos specialistai vis dažniau kalba apie tai, kad amžių išduoda lūpos…


– Lūpos irgi sensta – tai jokia naujiena. Galbūt į tai paskiausiai atkreipiame dėmesį, bet, panagrinėjus savo nuotraukas, galima pastebėti, kad lūpos apie 35–45 metus jau praranda tūrį, tampa siauresnės. Būna, kad dėl to plačiau šypsantis atsiveria dantenos, o taigi tai keičia ir šypseną, ir bendrą veido išvaizdą.


Kitas lūpų senėjimo požymis – tiek lūpų, tiek aplink jas esančios odos srities sausėjimas. Čia atsiranda mažų raukšlelių, net ant pačių lūpų raukšlėtumas gilėja, ir būtent dėl to su amžiumi moterus vis labiau nusivilia tuo, kaip ant jų lūpų laikosi lūpų dažai.

Bet problema dažniausiai ne patys lūpų dažai, o su amžiumi didėjantis lūpų raukšlėtumas ir sausumas, kuris iš esmės neleidžia tinkamai pasidažyti. Lūpų injekcijos suteikia ne tik putlumo, bet ir ilgalaikį drėkinimą, todėl dažna pacientė džiaugiasi „nušovusi du zuikius“.

– Raukšlės aplink lūpas vienoms mažiau matyti, kitoms – labiau. Nuo ko tai priklauso?


– Nuo genų, gyvenimo būdo, bet, aišku, su metais raukšlės visoms moterims gilėja, ryškėja, nes lūpų zona yra stipriai judanti veido dalis, kuri su amžiumi praranda elastingumą ir greičiau raukšlėjasi. Beje, rūkymas ir pomėgis gerti gėrimus per šiaudelį yra veiksniai su šauktuku – jų dėka virš lūpų greičiau išryškėja vadinamasis „barkodas“, smulkios vertikalios raukšlelės.


Tiesa, gali lemti netgi kalbos ypatumai, kai dažniau tariami tokie garsai kaip ū, y, e. Štai, pavyzdžiui, prancūzų kalba šiuo požiūriu visai prasta, gal tai kaip nors ir susiję, kodėl to prancūzai šiandien yra tokie inovatoriški estetinės medicinos sprendimuose?... Tiesa, lietuvių kalba irgi nedėkinga, nes joje taip pat yra daug ištęstų balsių, dėl kurių sutraukiame lūpas kalbėdami, ir šios mimikos yra priežastis greitesniam lūpų srities raukšlėjimuisi.


– Kokie dar lūpų pokyčiai yra koreguojami?


– Iskirčiau nusvirusius lūpų kampučius. Dėl jų veidas tampa liūdnos išraiškos, atrodo pavargęs ir, žinoma, tai sendina. Kodėl? Pirmiausia todėl, kad senų žmonių veidas natūraliai įgauna tokią išraišką, o mes pasąmoningai tai žinome ir būtent taip nuskaitome. Kita vertus, būna, kad lūpų kampučiai „nuliūsta“ jauniems žmonėms – tai lemia emocinės būsenos, galbūt depresyvūs gyvenimo įvykiai ar periodai. Būna, gyvenimo negandos praeina, o liūdesys veide – lieka. Kai reali nuotaika nebeatitinka to, ką matome veidrodyje, verta atkreipti dėmesį į akis, lūpas, ir ieškoti būdų atstatyti išraiškas.

Kartais lūpų kampučiai nusvyra dar jauname amžiuje – tai priklauso ir nuo emocinės būsenos, galbūt sudėtingo gyvenimo etapo, kai ilgai buvome liūdni.

– Kokias įvardintumėte pagrindines moterų baimes dėl lūpų korekcijų?


– Sakyčiau, yra dviejų tipų pacientės: vienos nori kur kas putlesnių lūpų, kurios atitiktų jų suvokiamus grožio standartus. Vis dėlto šiandien vis daugiau moterų kaip tik to vengia – pernelyg pripūstų, nenatūralių lūpų efektas priimtinas toli gražu ne visoms. Nors esu natūralių rezultatų šalininkas, nei vienas, nei kitas pasirinkimas nėra blogas, nes tai priklauso nuo pačios moters lūkesčių ir dažnai, ko gero, nuo socialinės aplinkos, kuri ją įpareigoja vienaip ar kitaip atrodyti. Vis dėlto moteris vienija vienas dalykas – jos nori būti gražios. Aš asmeniškai esu už harmoningą veidą, kuriam įtaką daro laikymasis veido proporcijų. Kai proporcijų laikomasi, „ančiukais“ nepavirstama.


– Kaip žinoti, ar lūpos yra proporcingos?


– Yra tam tikros taisyklės, pagal kurias įvertinamos lūpų proporcijos. Jos sugalvotos ne plastikos chirurgų, o dar graikų. Vadovaudamiesi jomis jie kūrė etaloniško grožio statulų veidus. Tai tapo atspirties tašku ieškant individualiai tinkančių veido proporcijų, sukuriant arba atkuriant su metais prarastą veido harmoniją. Kad būtų aiškiau, ką turiu omenyje, pažiūrėkite į Angeliną Jolie nuotrauką redagavimo programa sumažintomis lūpomis. Manau, galimai net nepažintumėte jos – pagalvotumėte, kas ta moteris? Beje dėmesį kur kas dažniau atkreipia ne mažos, o neharmoningai didelės lūpos, kai jas putlinant persistengiama. Čia ir slypi didžiausias stabdys natūralaus grožio šalininkėms, todėl šiandien, priklausomai nuo to, kokio efekto norisi, parenkamas ne tik užpildo kiekis, bet ir iš esmės naudojami skirtingi lūpų užpildai.


– Ar galite detaliau papasakoti, kuo jie skiriasi ir ką iš esmės turi žinoti pacientė kreipdamasi į estetinės medicinos specialistą?


– Paprastais žodžiais kalbant, skiriasi užpildų tirštumas, konsistencija. Kuo jis standesnis, tuo daugiau tūrio suteikia. Toms, kurios tūrio siekia, kaip tik ir parenkami tokie užpildai, kurie iškart jį suteikia. O toms, kurios nori natūralaus efekto ir sprendžia visai kitokias estetines problemas, parenkamas minkštesnės, lengvesnės konsistencijos hialurono užpildas.


Taip pat privaloma atkreipti dėmesį, jog procedūros būtų atliekamos tik su sertifikuotais, kokybiškais užpildais, kuriems naudojama aukštos kokybės hialurono rūgštis, neturinti priemaišų. Švarus, kokybiškas, originalus injekcinis preparatas svarbu ne tik rezultatui, bet ir dėl saugumo. Aš savo praktikoje naudoju prancūzų laboratorijos FILLMED ART FILLER®, o naujausias iš jų – LIPS SOFT – tikslingai sukurtas natūralių lūpų efektui pasiekti. Jis yra minkštas ir su juo atliekant korekcines injekcijas neįmanoma taip stipriai padidinti lūpų apimties kaip kitais užpildais.


– Tarkim, moteris nenori labai putlių lūpų. Kokio efekto jai dar galima tikėtis, be to, kad būtų švelniai atkurtas prarastas jų tūris?


– Čia gal pridurčiau, kad tūris nebūtinai gali būti jau prarastas. Kartais lūpos būna ne visai simetriškos ir, jei moterį tai erzina, jeigu jai pačiai negražu, galima tai pakoreguoti. Labai svarbu, kad pati moteris norėtų korekcijų ir kabineto slenkstį peržengtų ne dėl spaudimo iš aplinkos. Galiausiai ji turi jaustis geriausiai ir gražiausia, kokia tik įmanoma. Toks yra bendras mūsų su pacientu tikslas.


Kartais lūpos būna ne visai simetriškos ir, jei moterį tai erzina, jeigu jai pačiai negražu, galima tai pakoreguoti.

Bet nebūtinai lūpų užpildai reiškia jų užpildymą. Naujasis užpildas, pavyzdžiui, tinkamas norint paryškinti išsiliejusį, tarsi išplaukusį lūpų kontūrą. Taip pat su metais lūpos šviesėja, bet gavusios nedideles dozes hialurono atgauna natūralų rausvą atspalvį. Kažkas klausė – tai čia kaip ilgalaikis makiažas? Galima ir taip pavadinti, tik šis makiažas ne tiek paryškins bruožus, kiek iš tikrųjų sugrąžins tai, kas su metais prarasta.


– Na, ir pabaigoje – kiek laiko veikia užpildų efektas?


– Atliktos studijos su ART FILLER linijos užpildais rodo, kad efektas gali būti matomas ir po 18 mėnesių. Taigi efekto galima tikėtis gana ilgai, sakyčiau, apie metus.





コメント


bottom of page